Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Döva i USA oroas av felaktiga teckenspråkskurser ledda av hörande Foto: SVT

Döva i USA oroas av felaktiga teckenspråkskurser ledda av hörande

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har många i USA tagit tillfället i akt att lära sig nya saker via kurser online. Bland annat vill många lära sig nya språk, däribland amerikanskt teckenspråk (ASL). Många döva uppmuntras av att allt fler vill lära sig teckenspråk, men varnar samtidigt för vissa videor, det rapporterar ABC-kanalen KITV4 på Hawaii.

Sociala medier-profilen Renca Dunn berättar för kanalen KITV4 att hon har sett och upprörts över videor på sociala medier där hörande har tagit betalt för att lära ut teckenspråk, och i vissa fall lär ut fel tecken.

– Man ser saker på Tiktok och Instagram, och återigen stjäl hörande vår plattform och tjänar pengar på att förtrycka. Dessutom är hälften av alla tecken fel, säger Renca Dunn till KITV4.

Dunn säger, att precis som med talade språk världen över har ASL kulturella element, och att det är viktigt att lära sig från dem som har språket som modersmål.

Hon får medhåll av teckenspråksläraren Galinda Goss-Kuehn från Hawaii, som säger till KITV4 att det finns gott om kurser på ögruppen.

– Det är vår gemenskap, vårt språk, och det ger oss rätten att lära ut det, säger Galinda Goss-Kuehn till KITV4.

De menar att oavsett om du vill lära dig så mycket att du kan bli teckenspråkstolk, tillräckligt för att kommunicera med döva släktingar och vänner, eller bara grunderna så är det viktigt att ta reda på fakta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet