Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joel Gustafsson, Bastian Strannå Rundberg, Christian Dyvik, Anton Ullvin, Jiro Sowell och Oskar Fredrik Renvall är med i SVT:s serie Historien om Sverige. Foto: Privat/SVT

Döva med i SVT:s storsatsning Historien om Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I SVT:s storsatsning Historien om Sverige medverkar sex döva och hörselskadade skådespelare och statister. En av de medverkande är Christian Dyvik som är frilansande skådespelare.

Hur känns det att vara med i en så stor serie som många ser?

– Det är fantastiskt att vara en del av en så stor serie som så många ser. Att bidra till att gestalta Sveriges historia och göra den mer tillgänglig för publiken är en unik och givande upplevelse. Att veta att många människor tar del av och uppskattar arbetet vi lagt ner är verkligen tillfredsställande, säger Christian Dyvik.

Teckenspråksvärlden

Vad är din/er roll i serien?

– Det finns inga repliker i serien, men vår roll har varit att fylla ut de filmade scenerna för att göra historien mer realistisk. Så alla är praktiskt taget mer eller mindre skådespelare, säger Christian Dyvik.

Är det fler döva som är med?

– Ja, några andra döva och hörselskadade är också med. Anton Ullvin för Vikingatiden. Joel Gustafsson och Bastian Strannå Rundberg var med och gestaltade Slaget vid Lund 1676. Sen hade vi Jiro Sowell som var kung Karl XI:s påpassare och Oskar Fredrik Renvall som var kungens lärare, säger Christian Dyvik.

Serien sänds på söndagar på SVT1 och kan ses på SVT Play.

Joel Gustafsson, Bastian Strannå Rundberg, Christian Dyvik, Anton Ullvin, Jiro Sowell och Oskar Fredrik Renvall är med i SVT:s serie Historien om Sverige. Foto: Privat/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet