– Det är ganska farligt. Man bör nog stanna inne och inte vara ute i onödan. Träd kan falla och kommunikationer påverkas. Man ska alltid vara försiktig när vi pratar storm, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist. Foto: SVT/TT

Dubbla oväder drar in – ”direkt livsfarligt på fjället”

Publicerad

Ett riktigt busväder drar in över norra Sverige och SMHI har utfärdat flera varningar. I Norrbotten har man utfärdat en klass 2-varning för storm. Dessutom varnar man för plötslig ishalka över stora delar av Norrland.

– Man får se upp. Det kan falla träd och bli strömavbrott, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

I norra Lapplandsfjällen drar stormvindarna in på torsdag mitt på dagen, då det väntas blåsa upp emot 24 m/s. Senare på kvällen kan vinden öka ytterligare till omkring 25-30 m/s. Där har man utfärdat en klass 2-varning, vilket är den allvarligaste varningsklassen för vind.

SMHI skriver att det är farligt att vistas på kalfjället och att det är svårt att gå upprätt vid den vindsstyrkan.

– Vi har ett riktigt busväder. Det är direkt livsfarligt att befinna sig på fjället, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

I Västerbotten, Jämtland och Bottenviken har man utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar. Även där kan det blåsa mer än 20 m/s.

– Det är ganska farligt. Man bör nog stanna inne och inte vara ute i onödan. Träd kan falla och kommunikationer påverkas. Man ska alltid vara försiktig när vi pratar storm, säger Holmqvist.

Dessutom klass 1-varningar SMHI för plötslig ishalka i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten, då det väntas regna och bli plusgrader på flera håll.

Men det tar inte slut där. På lördag drar ett nytt stormoväder in över Norrland.

Förklaring av varningsklasser:

Visa

Varning klass 1 – Besvärligt väder

Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Varning klass 2 – Mycket besvärligt väder

Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller TV.

Varning klass 3 – Extremt väder

Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller TV.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer