Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skådespelarna Mette Marqvardsen och Aki Pirkola i teatern Frans. Foto: Marja Andersson/SVT

Skådespelarna i teatern Frans: ”Vi är motiverade att träffa publiken”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu turnerar Riksteater Crea runt i Sverige med teatern Frans, som handlar om dövblinda Frans Leijons liv. Premiären spelades i Helsingfors. När de kom till Leksand fick Nyhetstecken möjligheten att träffa skådespelarna. Intervjuerna är på svenskt teckenspråk samt finskt teckenspråk.

Finska Aki Pirkola som själv är dövblind spelar för första gången under Riksteatern Creas fana, tillsammans med Mette Marqvardsen.

Teatern handlar om Frans Leijon (1879–1947), som miste både synen och hörseln som barn, i sviterna efter smittkoppor. Allt blev tyst och mörkt. Det var svårt att gå på två ben, så han kröp på alla fyra, helt utan språk och kommunikation. När han växte upp blev slagsmål och stöld något naturligt för honom. Men han var besluten att leva ett annat slags liv, han visste bara inte hur.

Teckenspråksvärlden

Manus är skrivet av Sarah Remgren.

Teatern Frans är en samproduktion mellan Riksteatern Crea och finska Teatteri Totti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet