Foto: TT

Ekonomipriset till Richard H Thaler

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske ekonomen Richard H Thaler tilldelas årets ekonomipris till Alfred Nobels minne.

Det tillkännagav Kungliga Vetenskapsakademien på måndagen strax före lunch. Prissumman ligger på 9 miljoner svenska kronor.

Thaler är verksam vid universitetet i Chicago. Thaler är beteendeekonom och belönas för sin forskning om hur människans psykologi påverkar de ekonomiska besluten.

Nobelpriset 2017 – teckenspråk

Han har bland annat utvecklat teorin för vad som kallas mental bokföring, som förklarar hur människor förenklar ekonomiska beslut genom att skapa separata konton i sitt medvetande.

Thaler har även forskat kring varför det är så svårt att hålla nyårslöften och tagit fram modeller för hur man kan analysera problem med självkontroll.

Slutsatsen är bland annat att människor ofta faller för kortsiktiga frestelser och överger långsiktiga planer, som att spara mer till pensionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2017 – teckenspråk

Mer i ämnet