Foto: Reuters/Andrew Harnik/AP

Elektorerna har utsett Joe Biden till USA:s nästa president

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen avlade elektorerna i USA sina röster. Sent under kvällen stod det klart att Joe Biden nått de 270 elektorsröster som krävdes för att formellt säkra stödet för att utses till president.

Elektorskollegiet i USA bekräftade under natten att demokraten Joe Biden blir USA:s näste president.                                                 

I årets presidentval den 3 november krävdes att den vinnande kandidaten fick minst 270 elektorsröster. Biden fick 306 mot Trumps 232, av sammanlagt 538 elektorsröster.                                    

Väljarna i varje delstat röstar inte på en president, utan på elektorer som i sin tur röstar fram USA:s ledare. I de flesta stater är alla elektorer förbundna till att rösta på den kandidat som fått en majoritet av rösterna.

Så här väljs presidenten

USA:s president väljs inte direkt av folket utan indirekt: väljarna röstar formellt på personer, elektorer, som utses av partierna på delstatsnivå. Elektorerna väljer i sin tur presidenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020 – teckenspråk

Mer i ämnet