Under glaciärisen på Oraefajökull ligger samlar sig vulkanen för ett utbrott Foto: TT arkiv/ Wikimedia Commons

En av islands största vulkaner kan vakna

Publicerad

Den har slumrat i 290 år men nu tyder allt fler tecken på att en av Islands största vulkaner håller på att vakna. Och när den gör det kan det bli farligt.

Under sitt täcke av is har Öraefajökull på sydöstra Island hållit sig lugn ända sedan 1727. Men under de senaste månaderna har något börjat hända under glaciären, förklarar Reynir Bödvarsson  seismolog vid Uppsala universitet och själv islänning.

Tydliga varningsklockor

– Någonting är på gång. Det har blivit klart mer jordskalv i området, och det smältvatten som rinner från glaciären har börjat lukta svavel.

Dessutom visar flygbilder att en is-skål börjat bildas uppe på vulkanens glaciäryta. Sammantaget är detta tydliga varningsklockor på att ett utbrott närmar sig  men samtidigt ingen klar indikation på att det är nära förestående, menar Reynir Bödvarsson.

– Det oroväckande är att Öraefajökull är en farlig vulkan eftersom det bor människor väldigt nära. Flera byar ligger precis intill.

Islands meteorlogiska institut har nu höjt beredskapsnivån till gul.

Varför ska man då bry sig om vulkanutbrott på en avlägsen ö i Nordantlanten?

Den som upplevde kaoset i mars 2010 vet. Det gigantiska askmoln som vällde upp från vulkanen Eyafjallajökull gjorde att flygtrafiken i en stor del Europa fick ställas in under flera dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer