Efter en nattmangling kom EU-ledarna ut från mötet där de kommit överens om att snabbt undersöka om det kan skapas asylcentra runt Medelhavet för att ta hand om människor som beger sig ut i båtar till Europa. Foto: Ronald Verhoeven, SVT/Geert Vanden Wijngaert, AP

EU-ledarna eniga – splittringen består

Publicerad

Efter en hel natts förhandlingar kom EU-ledarna fram till några gemensamma slutsatser om migrationspolitiken.

En av striderna slutade med att förslaget om asylcenter i och utanför EU nu ska utredas.                                                          

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger efter mötet i Bryssel att det är ett gott tecken att EU-ledarna nu har kommit fram till en gemensam formulering trots att oenigheten om många detaljer fortfarande är stor.                                        

Löfven inte nöjd med uppgörelse      

Jag är inte nöjd, eftersom det inte finns någon uppgörelse om fördelning av asylsökande i alla EU-länder, men det ska diskuteras vidare, sa Statsminister Stefan Löfven(S) till SVT Nyheter.                                                           

Frankrikes president Emmanuel Macron hade före mötet föreslagit att övervakade asylcentra skulle inrättas i olika EU-länder utmed Medelhavet.  

Dit skulle människor föras som räddats på internationellt vatten. Därefter skulle deras asylskäl prövas. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.