Foto: TT

EU-ledarna vill skärpa gränskontroll

Uppdaterad
Publicerad

I natt kom EU:s stats- och regeringschefer överens om att försöka få slut på kaoset vid EU:s gränser. Bland annat ska minst en miljard euro satsas på stöd till regionen runt Syrien, samtidigt som EU:s yttre gränser ska stärkas.

Efter nästan sju timmars möte i Bryssel kom de 28 ledarna i natt med ett gemensamt uttalande. Bland annat ska EU ”ta sig an den dramatiska situationen” vid EU:s yttre gräns. 

EU ska också skicka experter som ska hjälpa Grekland och Italien med flyktingmottagningen på platser dit många flyktingar kommer. EU:s personal ska hjälpa till vid registrering och identifiering av flyktingar. Personalen ska också hjälpa till med att fördela de som ska få asyl till olika EU-länder. De ska också skicka tillbaka de personer som inte anses ha skyddsbehov.                                                      

EU ska också ha en bättre dialog med Turkiet, som många flyktingar passerar igenom. De ska också ge en miljard euro (ca 9,5 miljarder kr) till FN:s biståndsorgan UNHCR och WFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flyktingkris Europa – teckenspråk

Mer i ämnet