Extrem värmebölja slår mot Europa

Publicerad

Värmeböljan som har dragit in över Europa kommer att hålla i sig och extremvädret har resulterat i att flera värmevarningar har utfärdats. Men i Sverige uteblir de höga temperaturerna.

Att den kraftiga hettan kom till Europa redan i juni anses ovanligt. Meteorologerna menar att den varma luften har färdats ända från Sahara och varnar för temperaturer på upp till 40 grader i flera länder.

Risk för översvämningar

I Storbritannien, och även Balkan, varnas det dock inte för värme. Där är det istället risk för översvämningar.

Det blir kraftigt regn. Det blir så när den kalla luften från Atlanten möter den här extremt varma luften i resten av Europa, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

I Sverige ser dock temperaturerna annorlunda ut. Värmen som har kommit till Europa kommer inte att sprida sig i hela landet och här blir temperaturen mer behaglig.

Sydsverige får en slev av den europeiska värmen, och på en del håll blir det 30 grader, men i resten av landet blir det inte så. Vi ligger mellan den svala och den varma luften, vilket betyder att det bland annat blir regn i resten av landet, säger Pia Hultgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer