Foto: TT

Fack och arbetsgivare: #metoo får konsekvenser

Publicerad

22 av 28 arbetsgivare och 9 av 10 fackförbund tror att me too-kampanjen får långsiktiga konsekvenser. Det visar en enkät som SVT Nyheter har gjort. Samtidigt uppger majoriteten av både fackförbunden och arbetsgivarna att de inte fått in fler anmälningar efter #metoo.

Hos arbetsgivarna kan man se att den vanligaste åtgärden efter #metoo är förstärkt information och kommunikation om nolltolerans och hur man ska göra vid eventuella trakasserier.

De allra flesta arbetsgivare, 24 av 28, uppger att man inte kontaktats av fler anställda till följd av #metoo. Av de resterande fyra säger två att de fått in fler anmälningar av anställda än tidigare till följd av #metoo.

”Visstidsanställningar bidrar till tystnad”

Bland fackförbunden tror de flesta, nio av tio, att #metoo kommer att få långsiktiga konsekvenser.

Tre av tio fack svarar också att de kontaktats av fler medlemmar till följd av #metoo.

I fackförbundens svar kan man också se att fler är självkritiska än hos arbetsgivarna och åtta av tio fack har gjort en eller flera åtgärder till följd av me too-kampanjen.

Just nu gör också flera av förbunden stora undersökningar hos sina medlemmar för att få en överblick kring eventuella problem och flera fack talar också om problemet med att visstidsanställningar kan leda till tysta arbetsplatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#metoo - teckenspråk

Mer i ämnet