Fem miljoner till Riksförbundet för döva (DHB)

Projektet ”Dövas kulturarv skollivet i Örebro län på 1900-talet” får drygt fem miljoner kronor från Arvsfonden.

Projektet är ett initiativ av Riksförbundet för döva, hörselskadade barn och barn med språkstörning (DHB). Satsningen innebär att personer med hörselnedsättning ska få möjlighet att själva berätta om personer som levt och studerat i Örebro med olika grader av hörselnedsättning genom 1900-talet.

– Det här var ett roligt besked. Det här är resultatet av ett brett arbete i länet där flera aktörer deltagit. Men det är vi som tagit initiativet till det här arbetet, vi har bekostat förstudien och utvecklingen av den. Det har sedan lett fram till att DHB kunnat göra en projektansökan, så det finns all anledning också för oss att vara glada i dag, säger Mia Geijer, antikvarie på Länsstyrelsen i Örebro län.

Ska själva berätta

Bakgrunden till projektet är att Länsstyrelsen i Örebro län genomförde en kartläggning över ”tysta” kulturarv och kom då fram till att majoriteten av dokumentationen om dövas kulturarv utförts av hörande.

I projektet ska berättelser från personer med hörselnedsättning samlas in och materialet ska sedan sammanställas i en webbaserad stadsvandring i Örebro där besökarna med hjälp av mobilen kan ta del av 1900-talets dövas histora. Stadsvandringen ska presenteras på svenskt teckenspråk, med svensk text och tal som tillval.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet