Bill Browder säger att han kommer polisanmäla Swedbank. Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT, Ints Kalnins/Reuters

Finansman polisanmäler Swedbank för penningtvätt

Publicerad

Den amerikanske finansmannen Bill Browder, som avslöjade penningtvättsskandalen inom Danske Bank, har polisanmält Swedbank. I anmälan framkommer att så kallade Magnitskij-pengar även ska ha hamnat på svenska konton i Swedbank.

Stulna ryska skattemedel har slussats genom konton i Swedbank, vilket Uppdrag granskning och SVT Nyheter kunde avslöja i februari. Den amerikanske finansmannen Bill Browder var den som förde fram penningtvättskandalen inom Danske Bank i ljuset. I höstas anmälde han Nordea till finska myndigheter eftersom han anser att de brustit i sitt arbete med att förhindra penningtvätt och nu polisanmäler han även Swedbank.

Enligt hans anmälan, som SVT Nyheter har läst, ska så kallade ”Magnitskij-pengar” som stulits ur ryska statskassan (totalt 230 miljoner dollar) ha slussats via bland andra Danske Bank och Swedbank i Baltikum.

Swedbank och penningtvätten – teckenspråk

Pengar ska också ha hamnat på flera svenska konton i Swedbank.

Nu vill han att Swedbank ska låta en extern utredare göra en total genomlysning av banken för att leta efter fler fall av penningtvätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten – teckenspråk

Mer i ämnet