Foto: Abdesslam Mirdass/TT

Flera döda efter skottdåd vid julmarknad i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Minst tre personer har dödats och tolv skadats vid en skottlossning i den franska staden Strasbourg. Polis jagar nu en identifierad gärningsman, som ska ha skadats i en skottväxling. Händelsen utreds som terrorbrott och säkerheten i landet och på dess julmarknader höjs.

Det var vid 20-tiden på tisdagskvällen som en ensam gärningsman plötsligt öppnade eld nära en välkänd julmarknad intill katedralen i Strasbourg. Marknaden uppges vara den största i Frankrike inför jul.

Pekats ut som säkerhetshot

Enligt medieuppgifter ska polis ha hamnat i en eldstrid med den misstänkte, som uppges vara identifierad. Skytten ska ha skadats i eldstriden innan han hann fly, enligt polisen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Under natten har 350 poliser jagat gärningsmannen, som fortfarande är på fri fot.

Inrikesminister Christophe Castaner sade att den misstänkte skytten är dömd och har avtjänat straff för brott både i Frankrike och Tyskland. Dessa brott uppges inte vara relaterade till terrorism.

Jagad före skott

Lokala myndigheter uppger att mannen finns på en lista med personer som kan ha radikaliserats och skulle därför övervakas, uppger AP.

Timmarna före skotten hade en militär polisstyrka sökt efter mannen i hans hem. Men han var inte där.

Polisen fann då sprängmedel, uppger en talesperson för den franska polisens fackförbund FGP, enligt AP.

Flera döda

Minst tre personer ska ha dödats och tolv skadats, varav flera allvarligt, enligt Christophe Castaner.

”Skottlossning i centrala Strasbourg. Vi är tacksamma för att alla håller sig hemma medan vi inväntar ett förtydligande av läget”, skriver biträdande borgmästaren Alain Fontanel på Twitter.

Svenska UD säger till SVT Nyheter att det i nuläget inte finns några uppgifter om svenskar bland offren.

Säkerheten höjs

Franska antiterroråklagare har inlett en utredning av händelsen, men något officiellt motiv är ännu inte känt.

Frankrike kommer nu att höja säkerheten i landet och vid dess julmarknader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.