Sökningar på 1177 och statistik från landets laboratorier visar att spridningen av caliciviruset, som orsakar vinterkräksjukan, har tagit fart i samhället.
Mot det smittsamma viruset finns få metoder att ta till men att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten är fortfarande det bästa rådet, enligt Folkhälsomyndigheten.
Personer som har vinterkräksjuka eller misstänker att de kan ha smittats, exempelvis efter att ha tagit hand om en sjuk person, ska vara extra noga med handhygienen och bör inte hantera livsmedel som andra ska äta. Personer som har symtom bör begränsa den fysiska kontakten med andra så långt det går, enligt FHM.
Fakta om vinterkräksjuka
* Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus. Viruset är mycket smittsamt och en sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen och genom kräkningar.
* Viruset kan överleva länge i miljön och smitta från till exempel textilier.
* Inkubationstiden är 12–48 timmar. Symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Man kan också vara bärare av viruset utan att ha symtom.
* Viruset kan spridas på olika sätt: via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer, via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten.
Källa: Folkhälsomyndigheten