Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förslag på höjda avgifter för hörselhjälpmedel upprör Foto: Fredrik Sandberg / TT

Förslag på höjda avgifter för hörselhjälpmedel upprör

Uppdaterad
Publicerad
Region Örebros hälso- och sjukvårdsnämnd ska under onsdagen ta ställning till ett förslag om att införa en abonnemangsavgift på hjälpmedel, bland annat hörapparater. Förslaget har skapat stor ilska hos Hörselskadades Riksförbund, HRF.

Förslaget handlar bland annat om att införa avgifter för utprovning av hörselhjälpmedel och en månadskostnad för användning, något som tidigare har varit kostnadsfritt.

Förslaget har varit uppe tidigare i nämnden, som då tog beslut om att det skulle återremitteras eftersom det behövdes en fördjupad analys. Nu har förslaget kommit upp igen, och enligt HRF är förslaget i stort sett samma.

”Skrämmande”

Månadsavgiften för en hörapparat skulle vara 65 kronor i månaden, 780 kronor om året. Inklusive besöksavgift på 600 kronor gör tre utprovningsbesök skulle det enligt HRF bli 4 500 kronor för hörapparatsanvändare under en femårsperiod, som är normal användningstid för en hörapparat. Det är mer än dubbelt så mycket som hörapparater kostar regionen i inköp och tre gånger så mycket som dagens högsta hörselvårdsavgift, som finns i Gävleborg, enligt HRF.

– Det här är ett skrämmande förslag. En försämring av historiska proportioner, som saknar motstycke inom hörselvården i hela landet, skriver förbundsordförande Mattias Lundekvam på HRFs hemsida.

Karin Sundin, socialdemokratiskt regionråd i Örebro, har i en intervju med Sveriges Radio P4 Örebro tidigare sagt att förslaget går ut på att behandla alla grupper med funktionsnedsättningar mer likvärdigt. Nyhetstecken söker region Örebro för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet