Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vill skapa ett mer jämlikt och rättvist system för hjälpmedel” Foto: Region Örebro län

”Vill skapa ett mer jämlikt och rättvist system för hjälpmedel”

Uppdaterad
Publicerad

De avgifter som Region Örebro län vill införa för hörselhjälpmedel är en del av en översyn som regionen gjort av fler hjälpmedel inom regionen. Det skriver ordföranden i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län Karin Sundin i en kommentar i ett mejl till Nyhetstecken.

Utgångspunkten för översynen är att avgifterna för hjälpmedel ska vara mer i nivå med omvärlden och att skapa ett mer jämlikt och rättvist system för hjälpmedel. Regionen avgiftsbelägger hjälpmedlen på ett likartat sätt oavsett vilken typ av funktionsnedsättning som personen har, enligt Sundin.

”Med den utgångspunkten innebär de nya avgifterna en stor förändring för gruppen hörselskadade som i dag inte har betalat något för sina hjälpmedel. Jag förstår och har den största respekt för de synpunkter som framförs från Hörselskadades Riksförbund. Men jag delar inte uppfattningen att förändringen är mer orättvis för gruppen hörselskadade än för någon annan. Orättvisan är större i dagens system där vi har en stor grupp som har kostnadsfria hjälpmedel, medan andra får betala betydligt högre månadskostnader än den nu föreslagna abonnemangsavgiften om 65 kr. För dessa hjälpmedel sänks nu avgifterna”, skriver Sundin.

Hon skriver också att regionens avgiftssystem inte kan likställas med en avbetalningsplan för en vara. Hon menar att det är en avgift för stöd i form av själva hjälpmedlet och rådgivning och utprovning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet