FRA: Kan ta en timme att hacka sig in i myndigheternas IT-system

Uppdaterad
Publicerad

Det är för lätt att ta sig in i itsystemen hos många myndigheter. Det säger Anni Bölenius, informationschef på Försvarets radioanstalt (FRA).

FRA säkerhetsgranskar regelbundet de 10-15 mest skyddsvärda myndigheterna. FRA:s hackare tar sig alltid in, säger Bölenius, ibland på bara en timme.   

Enligt FRA görs tiotusentals cyberangrepp mot Sverige varje månad.                                           

Myndighet varnade för outsourcing    

Myndigheten Statens servicecenter, som sorterar under finansdepartementet, varnade i början av 2017 regeringen för riskerna med outsourcing av IT-drift, skriver Svenska Dagbladet. 

I januari lämnade Statens servicecenter in en rapport till civilminister Ardalan Shekarabi (S), där det betonades att staten bör sköta myndigheternas IT-drift.                                                 

Statens servicecenters generaldirektör Thomas Pålsson hävdar att regeringen inte förstått vidden av problematiken. Regeringen har inte skickat rapporten på remiss eller lagt något lagförslag.  

”Ett haveri”                                   

Statsminister Stefan Löfven har kallat IT-skandalen vid Transportstyrelsen för ett haveri.                       

När statsministern och ansvariga myndighetschefer under måndagens presskonferens talade om IT-härvan var de noga med att understryka allvaret i det inträffade.

 Regeringen kommer lägga förslag att det sätts en skarpare gräns för vad som är möjligt att utkontraktera, sa Löfven och tillade att utkontrakteringen kommer att granskas av konstitutionsutskottet.

Delar av styrelsen ska bytas ut

Regeringen har tillsatt en ny myndighetschef för Transportstyrelsen och en ny styrelseordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen – teckenspråk

Mer i ämnet