Foto: SVT

Frida fick rätt mot kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Högsta förvaltningsrätten har underkänt Härnösand kommuns beslut om att placera döva Frida Thölix, 23, i ett vårdboende i Härnösand.

Härnösands socialförvaltning har velat placera henne i ett vårdboende där det inte finns jämnåriga, teckenspråkiga boende. Rätten skriver i domen att möjlighet till självständig kommunikation och socialt utbyte saknas på det av kommunen erbjudna boendet. Rätten anser inte att Frida Thölix tillförsäkras goda levnadsvillkor på det erbjudna boendet.

Frida har genom sin far, tillika gode man, David Thölix stridit för sin vilja att få bo i en fullständigt teckenspråkig miljö med jämnåriga döva kamrater. Placering i ett LSS-boende i Finspång eller Enköping skulle innebära hon får igenom sin önskan.

Teckenspråksvärlden

I yrkandet till rätten menar Frida att den ansökan om LSS-boende hon lämnat in inte överensstämmer med det erbjudna från Härnösands socialförvaltning. Vidare menar Frida att socialförvaltningen i sitt beslut utelämnar den psyksociala biten, som är helt avgörande för hennes möjligheter till att uppnå goda levnadsvillkor. 

Domen innebär att rätten ber Härnösands socialnämnd att finna ett annat boende som erbjuder Frida goda levnadsvillkor enligt LSS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet