Foto: TT

Gicafallet: Skarp kritik mot socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Jönköping får skarp kritik i en utredning av vad som ledde fram till tiggaren Gicas död i Huskvarna i augusti förra året.

I december dömdes en 16-åring till fem månaders sluten ungdomsvård, för grov misshandel och ofredande av Gica. Misshandeln hade föregåtts av flera års trakasserier mot Gica, något som socialtjänsten varit omedveten om.

I en intern utredning av hur man hanterat 16-åringen inom Socialtjänsten konstaterar nu Jönköpings kommun att brister i den egna verksamheten gör att man inte fångar upp ungdomar som är i riskzonen för att använda ”ett utåtagerande och våldsamt beteende”. Det rapporterar Uppdrag Granskning.

Fallet ”Gica” – Teckenspråk

Risk att det händer igen

Till exempel går det inte att få en tillräckligt bra blick över familjesituationer. Det beror på att varje barn i en familj har sin egen akt och att flera utredningar och insatser kan pågå parallellt utan samordning.

Det finns även risk för att en liknande händelse skulle kunna inträffa i verksamheten igen, med andra barn eller ungdomar, skriver utredaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica” – Teckenspråk

Mer i ämnet