Foto: SVT

Hovrätten: Pojkarnas misshandel ledde till Gicas död

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten dömde den misstänkte 17-åringen för misshandel och ofredande, och hovrätten fastställer domen i fallet med den hemlöse EU-migranten ”Gica”. Hovrätten ändrar däremot tingsrättens dom gällande den vid tillfället 14-årige, och dömer denne till grov misshandel. Hovrätten var enig i beslutet.

Även Göta hovrätt friar de båda pojkarna från misstankarna om mord på den hemlöse EU-migranten ”Gica” Huskvarna.

Däremot anser hovrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att pojkarnas misshandel av mannen lett till döden.

Fallet ”Gica” – Teckenspråk

17-årigen döms dock fortfarande för grov misshandel, precis som i tingsrätten, till sluten ungdomsvård i fem månader. Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att 14-åringen, som inte var straffmyndig, gjort sig skyldig till grov misshandel.

Enligt Göta hovrätt har pojkarna i gärningsögonblicket inte varit medvetna om att mannen kunde dö av misshandeln.

– Det här våldet har inte varit av karaktären att det typiskt leder till döden, säger Charlotta Riberdahl, en av domarna, vid en pressträff.

En starkt bidragande orsak till att mannen avled var hans sjukdomstillstånd. Om han inte hade haft det är det inte säkert att han hade dött av skadorna, enligt hovrätten.

De anhöriga kommer inte att få något skadestånd.

Detta har hänt:

* Det var i augusti 2018 som den hemlöse EU-migranten Georghe Hortolomei-Lupu, även kallad Gica, misshandlades till döds i Huskvarna. En 17-årig pojke, som vid händelsen var 16, dömdes till sluten ungdomsvård för grov misshandel och ofredande. En 14-åring misstänktes också, men eftersom han var under 15 år vid tillfället kunde han inte åtalas.

* Åklagaren överklagade dock tingsrättens dom, och under förhandlingarna i hovrätten kallades nya vittnen in. Dessutom har rättsläkaren gjort en del förtydligande angående tidpunkten när Gica dog. Just tidpunkten spelade en avgörande roll i tingsrättsdomen.

* Åklagaren Linda Schön har yrkat på att den äldre pojken ska dömas för mord, och velat att rätten ska pröva hela gärningspåståendet och inte enbart brottsrubriceringen för 14-åringen.

* Pojkarna har medgett att de misshandlat Gica, men nekar till att ha dödat honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica” – Teckenspråk

Mer i ämnet