Foto: Reuters

Grekiska flyktinglägret Moria i lågor

Uppdaterad
Publicerad

Greklands största flyktingläger Moria, på Lesbos, har delvis evakuerats till följd av en större brand.

Enligt räddningstjänsten rör det sig om spridda bränder i och runt lägret, och nyhetsbyrån AFP:s utsända fotograf beskriver det som att nästan hela lägret står i lågor.

”Hela lägret brinner. Allting brinner. Människor flyr. Deras hem i Moria är borta”, skriver organisationen Stand by Me Lesvos.

Enligt grekiska nyhetsbyrån ANA startade branden efter ett upplopp av asylsökande som isolerats sedan de testat positivt för coronaviruset, eller haft nära kontakt med någon smittad. Men nyhetsbyrån AP rapporterar att de isolerade befinner sig utanför lägret på en plats som inte har påverkats av branden.

35 av de boende ska ha testats positivt för viruset. Än så länge finns inga rapporter om skadade i branden.

Omkring 12 000 personer bor i och omkring lägret. Enligt en intervju med borgmästaren för ön största stad Mytilene gjort med radiostationen Skai, vaktar polisen nu ”fler än 12 000 migranter på en motorväg”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.