Foto: Jason DeCrow/AP

Greta Thunberg i FN-möte: ”Ni sviker oss”

Publicerad

FN:s generalförsamling stannade upp när klimataktivisten Greta Thunberg fick ordet vid klimattoppmötet i New York och levererade ett skarpt och mycket kritiskt tal.

– Det här är helt fel. Jag borde inte vara här, jag borde vara tillbaka i skolan på andra sidan havet, sade hon och fortsatte med en svidande kritik mot världens politiska ledare.

-Hur vågar ni komma hit och säga att ni gör tillräckligt när vetenskapen visar att det inte är sant, frågade hon församlingen.

– Ni kommer till oss unga för hopp – hur vågar ni? Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord.

Thunberg sade att folk lider och dör medan hela ekosystem kollapsar. Hon beskriver en ”massutrotning”, och säger att politiker trots detta pratar om annat.

– Allt ni kan prata om är pengar och sagor om oändlig ekonomisk tillväxt – hur vågar ni?

– Ni sviker oss, sade en uppenbart ilsken Greta Thunberg.

Tidigare höll FN:s generalsekreterare Antonio Guterres ett öppningstal för att förklara mötet invigt. Vid mötet ska nio sk handlingsspår presenteras, bland annat om energi och hållbart jordbruk. Sverige representeras av statsminister Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.