Gui Minhai och hans dotter Angela Gui. Foto: Vincent Yu/Anders Ahlgren/TT

Gui Minhai döms till tio års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske förläggaren Gui Minhai döms till tio års fängelse av domstolen i kinesiska Ningbo, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Gui Minhai döms för att ha försett utländsk makt med underrättelser. Den svenske förläggaren Gui Minhai drev ett bokförlag och en bokhandel i Hongkong.  

Förlaget gav ut känsliga böcker med satir om det kinesiska ledarskiktet. Han greps 2015. Gui Minhai motsätter sig domen och kommer att överklaga, rapporterar Hongkong Free Press. Svenska UD har inte kommenterat domen.

gui minhai teckenspråk

Gui Minhai har suttit fängslad sedan 2015, med ett avbrott på några månader.

2015, när Gui Minhai var på semester i Thailand, greps han av kinesiska agenter och fördes i hemlighet till Kina. 2016 sa Gui Minhai att han kört ihjäl en 13-årig cyklist i kinesisk tv. Men varken hans dotter Angela Gui eller någon annan i hans närhet hade innan det så kallade erkännandet hört talas om att Gui Minhai skulle ha varit inblandad i någon trafikolycka.

BAKGRUND:

* Det var i januari i år som den tidigare ambassadören arrangerade ett hemligt möte på ett hotell i Stockholm, för att diskutera en lösning på fallet. Med på mötet fanns förutom Anna Lindstedt själv bland annat kinesiska affärsmän och Gui Minhais dotter, Angela Gui.

* Händelsen blev känd efter att Angela Gui berättade om den i en bloggpost, i vilken hon beskrev mötet som bisarrt. Enligt Angela Gui ska de kinesiska affärsmännen erbjudit sig att förhandla fram ett frigivande av hennes far, mot att hon höll uppgörelsen hemlig och slutade prata om hennes fars fall i media.

* Från UD har man efteråt riktat skarp kritik mot Anna Lindstedts agerande, och sagt att det varken förankrats med utrikesministern eller andra personer på UD som arbetar med fallet, utan att de först fick  kännedom om mötet i efterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

gui minhai teckenspråk

Mer i ämnet