Foto: SVT Design/TT

Sveriges förre Kina-ambassadör åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare har idag väckt åtal mot Sveriges tidigare ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, för hennes agerande i fallet med den fängslade svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai.

Sveriges fd ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, åtalas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, vilket innebär att en person som företräder Sverige överträtt sina befogenheter. Det uppger Åklagarmyndigheten.       

Enligt myndigheten misstänks hon för att vid ett möte i Stockholm ha ”agerat utanför ramen för den behörighet som hon haft i det konsulära ärendet gällande den svenska medborgaren Gui Minhai som är fängslad i Kina”.      

– I det här specifika konsulära ärendet har hon gått utanför sitt uppdrag och därmed gjort sig skyldig till brott, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman vid Riksenheten för säkerhetsmål.

LAGEN OM EGENMÄKTIGHET VID FÖRHANDLING MED FRÄMMANDE MAKT

”Svensk medborgare, som utan tillstånd av regeringen eller den regeringen bemyndigat låter bruka sig såsom ombud för främmande makt i diplomatisk angelägenhet som rör riket, så ock envar, som i föregiven egenskap av behörigt ombud inlåter sig i underhandling om sådan angelägenhet med någon som företräder främmande makts intresse, dömes för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt till fängelse i högst två år eller, om riket var i krig, högst fyra år”

Källa: Brottsbalkens 19 kapitel, fjärde paragraf

BAKGRUND:

* Det var i januari i år som den tidigare ambassadören arrangerade ett hemligt möte på ett hotell i Stockholm, för att diskutera en lösning på fallet. Med på mötet fanns förutom Anna Lindstedt själv bland annat kinesiska affärsmän och Gui Minhais dotter, Angela Gui.

* Händelsen blev känd efter att Angela Gui berättade om den i en bloggpost, i vilken hon beskrev mötet som bisarrt. Enligt Angela Gui ska de kinesiska affärsmännen erbjudit sig att förhandla fram ett frigivande av hennes far, mot att hon höll uppgörelsen hemlig och slutade prata om hennes fars fall i media.

* Från UD har man efteråt riktat skarp kritik mot Anna Lindstedts agerande, och sagt att det varken förankrats med utrikesministern eller andra personer på UD som arbetar med fallet, utan att de först fick  kännedom om mötet i efterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

gui minhai teckenspråk

Mer i ämnet