Foto: Ali Lorestani/TT

Hackade Coop – kräver nu 598 miljoner kronor

Publicerad

Coop-butikerna har tvingats hålla stängt hela helgen för att de inte kan ta betalt. Nu kräver hackergruppen Revil kräver 598 miljoner kronor för att släppa it-systemen som Coop och andra företag över hela världen är beroende av.

I fredags drabbade en stor hackerattack flera hundra företag över hela världen. Det har inneburit att matvarubutiken Coop fått stänga ner sina butiker tills problemet är löst. Även Apotek Hjärtat och SJ har drabbats.

Attacken riktades mot mjukvaruföretaget Kaseya, som säljer it-tjänster till kunder. Hundratals företag i världen har drabbats, bland dem Visma Esscom som förser Coop och andra svenska företag med kassalösningar. Attacken innebär att förövaren har placerat mjukvara hos måltavlan, lyckas låsa hela dennes system och sedan kräver en lösesumma för att låsa upp det.

På en blogg från hackergruppen skrivs det att företagen krävs på 70 miljoner dollar.

Enligt FBI ska det vara samma hackergrupp som som låg bakom attacken mot den brasilianska företaget JBS. Det slutade med att företaget betalade 100 miljoner kronor till hackergruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.