Historiker vill se en ny nordisk union

Uppdaterad
Publicerad

En union med de nordiska länderna kan ge dem en plats i de stora internationella rådslagen, säger samhällsvetaren och historiken Gunnar Wetterberg när han i ett debattinlägg i Dagens Nyheter föreslår en nordisk förbundsstat.

Den givna regenten är den danska drottningen Margrethe II, skriver Wetterberg. Han drar en parallell med Kalmarunionen på 1300-talet och dess drottning Margareta.

Wetterberg beskriver flera områden som skulle ge en nordisk förbundsstat en internationell maktställning. Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige skulle tillsammans bli världens tionde största ekonomi, större än Rysslands och Brasiliens, och en av de fem, sex största i EU.

Norden skulle med större tyngd kunna hävda sina intressen i EU och nyckelpositioner i EU-kommissionen kunde lättare komma inom räckhåll, tror han.

Fördelarna med ett enande är i dag så stora att politikerna bör göra allvar av en Kalmarunion, anser Wetterberg.

”Med 25 miljoner invånare skulle den nordiska kulturen få en starkare bas än nu. Marknaden för nordisk litteratur, scenkonst och musik skulle bli långt större än i dag”.

Wetterberg medger att språken kan bli ett problem men en lösning kunde vara att alla elever redan från början läser ett andra nordiskt språk vid sidan av sitt modersmål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.