Höga halter bisfenol i konserver

Uppdaterad
Publicerad

Konserverad mat ökar halterna av hormonliknande bisfenol A i urinen med flera tusen procent. Det konstaterar Svenska Dagbladet efter att ha låtit fyra reportrar äta mestadels konserverad mat i två dagar

Den som äter burkmat riskerar att få i sig det hormonstörande ämnet bisfenol A.

Svenska Dagbladet lät fyra reportrar äta mat från konserver under två dagar och resultatet  blev att halterna av  bisfenol A i urinen ökade med flera tusen procent.

Svenska Dagbladet tog forskare vid Lunds universitet till hjälp för att utforma experimentet.

-Det är svenskt rekord. Ja, jag skulle säga att det även är internationellt gångbart, säger Bo Jönsson, professor vid den medicinska fakulteten vid Lunds universitet, om de uppmätta värdena.

Bo Jönsson hyllar experimentet.

-Det här visar att konserver är en mycket viktig källa till bisfenol A. Resultaten är så pass intressanta att de bör nå ut internationellt, säger han till Svenska Dagbladet.

Förbjudet i nappflaskor

Fortfarande ligger dock halterna under dagens gränsvärden för bisfenol A, men denna nivå diskuteras just nu intensivt i forskarvärlden, enligt Bo Jönsson. Detta sedan flera studier på gnagare visat på negativa effekter vid väsentligt lägre exponering.

-Om bisfenol A är farligt i låga halter, så visar experimentet att det framför allt är konserver man ska undvika.

Bisfenol har nyligen förbjudits i nappflaskor. I konservburkar finns ämnet i i plasthöljet som täcker insidan.

Om det var någon skillnad på olika typer av burkmat eller  hur höga halter av ämnet som fanns i de enskilda konserverna visade inte undersökningen.

Inget förbud på väg

Det finns för närvarande inga planer på att förbjuda bisfenol A i konservburkar. Det säger miljöminister Lena Ek (C) till TT. Däremot, säger hon, ingår konservburkarna i det uppdrag om ”en giftfri vardag” som Kemikalieinspektionen fått av regeringen.

-Kemikalieinspektionen har fått två specialuppdrag. Dels att se över halterna av bisfenol A i kvitton, dels i dricksvatten. Utöver detta ska de också se över andra relevanta produktkategorier där bisfenol A kan tänkas ingå, och dit räknas så klart konservburkar.

Fakta: De testade bisfenol

Under två dagar åt fyra reportrar en kost bestående mestadels av konserverad mat. De olika frukost-, lunch och middagsmenyerna varierade. Där fanns allt från fruktcocktail till kycklingsoppa, ravioli, vita bönor eller tonfisk.

Fyra urinprover togs, före, under och efter den sista måltiden.

Proverna analyserades vid laboratoriet på den medicinska fakulteten vid Lunds universitet, som är EU:s referenslaboratorium för bisfenol A. Efter två dagar hade det östrogenliknande ämnet ökat med mellan 2 800 och 4 600 procent.

Hos en av reportrarna ökade halten bisfenol A med 4 600 procent och uppmättes efter två dagar till rekordhöga 86 nanogram per milliliter urin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.