Foto: Anders Mohlin, SVT/TT/Polisen

I dag förhörs Akilov om terrordådet

Uppdaterad
Publicerad

I dag ska Rakhmat Akilov för första gången höras i rättegången om terrordådet i Stockholm och med egna ord berätta om attentatet som han erkänt.

Frågan alla vill ha svar på är varför han begick dådet.

– Hur kunde du begå den här terrorattacken mot oss oskyldiga människor och varför? Det är de frågorna som mina klienter gärna vill ha svar på, säger Göran Hjalmarsson som är advokat och företräder 13 av 150 brottsoffer.

Dåd i centrala Stockholm – teckenspråk

– De vill också veta om Rakhmat Akilov försökt förstå det mänskliga lidande han har orsakat och om han känner någon ånger.

Många vill också veta mer om hans radikaliseringsprocess. Det vill säga när, hur och varför han ville ansluta sig till IS och erbjuda sig att begå ett terrorattentat i Sverige

Ett unikt fall

De flesta andra som har genomfört terrorattacker med fordon som vapen har dödats, men Akilov överlevde. Det betyder att förhören med honom också är en unik möjlighet att få reda på mer om drivkrafterna bakom en terrorattack och om den internationella terrorrörelsen IS, som han själv säger att han är en del av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dåd i centrala Stockholm – teckenspråk

Mer i ämnet