Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT Skåne.

I Malmö sorteras textilier

Uppdaterad
Publicerad

Mycket kläder som skänks till välgörenhet säljs inte.

Istället för att kläderna ska bli avfall och eldas upp, så blir en del nytt material.

I Malmö finns en anläggning som kan sortera fyra och ett halvt ton kläder i timmen, det är ungefär 20 000 plagg. På en arbetsdag blir det 36 ton kläder som sorteras till nya användningsområden.

Bomull kan bli nytt bomullstyg, polyester går till forskningsprojekt, mixade material kan bli till stopnning i bilar. Ingenting bränns, utan allt omvandlas.

Anna Vilén är presstalesperson på det kommunägda avfallsbolaget Sysav som driver anläggningen. Hon säger så här till SVT Skåne:

”Det är ju baksidan av konsumtionssamhället och man blir ju ödmjuk inför dem här enorma volymerna som jag vet bara är en liten, liten, liten del av allting som sätts på marknaden. Samtidigt är detta en utveckling i rätt rikting, där vi börjar ta tillvara på råvaror som vi redan producerar.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.