Foto: TT

Idag går USA till val

Uppdaterad
Publicerad

Idag går amerikanerna till mellanårsval. Ett mycket viktigt val för den sittande presidenten Donald Trump. Resultatet påverkar hans chanser att driva igenom sin politik, men blir också ett kvitto på presidentens popularitet.

I valet ska 36 av USA:s 50 delstater välja guvernörer. I kongressen ska alla 435 ledamöter väljas till representanthuset och 1/3 av platserna i senaten – 33 stycken.

Idag har republikanerna majoritet i båda kamrarna, och president Trump har haft stora möjligheter att få igenom sin politik. Men opinionsmätningar visar att demokraterna kan komma att vinna representanthuset, något som skulle göra det tuffare för Trump att driva sin politik.

”En värdemätare”

Mellanårsvalet är inte bara viktigt för president Trump när det handlar om att få igenom sin politik.

– Det är även en typ av opinionsundersökning av president Trump. Man får en värdemätare på vad amerikanerna tycker om presidenten och om hur utgången av nästa presidentval 2020 kan bli., säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.