Foto: Pontus Lundahl / TT

Inkomsten avgör val av tandvård

Uppdaterad
Publicerad

De som har förlorat framtänder lämnar oftare luckor kvar i munnen om de har låga inkomster, än om de har mer pengar att röra sig med. Detta trots att tandvårdsstödet ska utjämna skillnaderna. Det visar en kartläggning som SVT har gjort.

Tandvårdsstödet infördes 2008 för att de som behöver det mest ska ha råd att gå till tandläkaren.

Sedan dess har stödet byggts ut, till exempel med fri tandvård upp till det år man fyller 24. Ändå når det inte alltid de som behöver det mest, visar kartläggningen.

Att välja den dyraste lösningen, ett implantat, är vanligast bland dem som har inkomster från 321 000 kr om året efter skatt och uppåt. De med inkomster under 177 000 kronor valde en billigare lösning – ofta en brygga eller ingenting.

Bekräftas av annan forskning

Bilden bekräftas också av forskning som letts av övertandläkare Björn Klinge, professor på Karolinska Institutet och Malmö Universitet.

– Det finns en märklig syn på tänder som man inte har på andra organ. Om du får en infektion i ett finger så är det ingen som säger att det är bättre att amputera fingret. Men tänder drar man ut för att man inte har råd att reparera dem, säger professor Björn Klinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.