Foto: TT

IS uppges hota att halshugga japaner

Publicerad

Jihadistgruppen Islamiska staten (IS) uppges hota att döda två japaner som hålls som gisslan – om de inte får en lösesumma betald. Hoten ska ha framförts i en video.

Gruppen kräver 200 miljoner dollar, motsvarande 1,6 miljarder kronor, inom 72 timmar, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Fångdräkter

I videon, som ska ha publicerats på webbsidor som anses ha koppling till IS, syns de båda japanerna iklädda orangefärgade fångdräkter samt en svartklädd IS-företrädare med en kniv i ett ökenområde. Den svartklädde framför kraven på engelska med brittisk accent. Han uppges påminna om den man som figurerat i tidigare filminspelningar där IS avrättat fångar, rapporterar bland andra nyhetskanalen ABC.

Islamiska staten IS – teckenspråk

Reuters skriver att mannen kritiserar den japanska regeringens stöd för den USA-ledda koalitionens militära insats mot IS.

Dödshoten ska vara de första som framförts mot japaner. En av de båda fångarna i videon uppges vara en frilansjournalist som brukar förse japanska medier med dokumentärer från Mellanöstern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Islamiska staten IS – teckenspråk

Mer i ämnet