Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mellanösternexperten: ”Svårt att säga om IS Khorasan kan bli lika stora som IS var”. Foto: Reuters

Mellanösternexperten om nya IS-falangen: ”Mycket större än vi tror”

Uppdaterad
Publicerad

Håller Islamiska staten på att kraftsamla? Den frågan har väckts efter att IS Khorasan, som har sin bas i Afghanistan, bland annat tagit på sig terrordådet i Moskva.

– Det är anmärkningsvärt att de kan utföra sådana här attacker bara fyra-fem år efter de krossades i Syrien, säger Mellanösternexperten Alexander Atarodi.

För flera år sedan kördes Islamiska staten (IS) ut ur Syrien och Irak. Under 2024 har terrorsekten tagit på sig flera terrordåd i bland annat Moskva och i Iran.

Mycket tyder på att IS Khorasan kunnat bygga den stora organisation och omfattande logistik som krävs för den typen av attacker i det maktvakuum som uppstod i Afghanistan efter USA:s tillbakadragande från landet 2022.

Islamiska staten IS – teckenspråk

– Ett land som Afghanistan, där det inte längre finns särskilt mycket insyn, är en perfekt plats för en terrororganisation att samla sina krafter, säger Mellanösternexperten Alexander Atarodi.

Hör experten i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Islamiska staten IS – teckenspråk

Mer i ämnet