Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Isabel Engwall: ”Jag förstår inte varför sändningen inte teckenspråkstolkades”

Isabel Engwall: ”Jag förstår inte varför sändningen inte teckenspråkstolkades”

Uppdaterad
Publicerad

Isabel Engwall är en av flera döva personer som är upprörda över att omröstningen i riksdagen när Magdalena Andersson prövades till statsminister igår inte var teckenspråkstolkad. Se en intervju med henne här.

Översättning av intervjun med  Isabel Engwall till svensk text:

– När den stora nyheten angående valet av ny statsminister i Sverige direktsändes reagerade jag starkt på att sändningen inte teckenspråkstolkades. En historisk händelse där vi för första gången får en kvinnlig statsminister och dessutom firar 100 år som ett demokratiskt land. I den stunden vill jag naturligtvis kunna ta del av informationen, men då tolkas inte sändningen vilket fick mig att reagera, , säger Isabel Engwall.

– Trots att vi har en lag som säger att den teckenspråkiga gruppen ska kunna vara delaktiga på lika villkor som de som använder talade språk, säger Isabel Engwall.

– Svenska medborgare ska vara jämställda enligt lag, säger Isabel Engwall.

– Svenskt teckenspråk är en del av vårt svenska språk… då kan jag inte förstå varför det finns ett beslut som säger att sändningen inte ska teckenspråkstolkas…av vilken anledningen ska den inte det? Jag förväntar mig ett svar på detta för det här är inte acceptabelt, säger Isabel Engwall.

– Det finns en lag och den måste vi följa! Det har man inte gjort nu. Dessutom finns det en rad hänvisningar till andra lagar som pekar på vikten av inkludering. Har dom ingen betydelse? Dessutom är det så att vi som är teckenspråkiga dvs döva, hörselskadade och dövblinda, vi betalar också skatt! Vilket gör det hela ännu mer motsägelsefullt, det här är absolut inte okej!, säger Isabel Engwall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet