Foto: SVT

”Jag är chockad – jag fattar bara inte”

Uppdaterad
Publicerad

Mona Riis i Örebro ansökte om förskoleplats för sin döve son på Klöverängens förskola, eftersom den har en teckenspråkig miljö och språkprofil. Men på måndagen fick hon beskedet att sonen inte fått plats.

Sonen kommer nu istället att erbjudas plats på en annan förskola där personalen kan teckenspråk, men inte finns någon teckenspråkig miljö.

Klöverängens rektor skriver i ett mejl till Nyhetstecken att ”det har blivit något missförstånd. Klöverängens förskola tar emot alla barn som är döva utan dröjsmål.

Teckenspråksvärlden

Däremot de barn som är döva men med ett Ci osv. kan få vänta tills det kommer en ledig plats”.

Intervjun:

Kan du berätta lite om situationen med din son och förskolan?

– Ja, jag gjorde en ansökan om plats på Klöverängen redan när han var fyra månader gammal. Eller jag ställde honom i kö då. Och det var ju ett tag sen. Sen var det ganska nyligen som jag hörde av mig till dem eftersom jag ville komma på ett besök. Men pga Corona så gick inte det, vilket är helt ok.

Efter det ville de ha kontakt med vårt BVC. Först tyckte jag att det verkade lite märkligt, men det är en annan historia. Hur som helst så tolkade jag detta som att de var på gång med vår förskoleplats så att säga. Varför skulle de annars vilja ha kontakt med BVC?

Sen igår fick jag ett mail från Örebro kommun, från de ansvariga i själva antagningsnämnden, där de meddelade att de fått besked från Klöverängens rektor att det är fullt på den förskolan. Bara det, ingen mer information.  Min första reaktion var att jag svarade dem med frågan, är det här ett skämt? Lite som en markering till deras beslut. 

Och då svarade de att rektorn har meddelat oss att det är fullt på Klöverängen. Så just nu letar vi vidare för att hitta en annan förskola till Julius. Det här la jag ut direkt på Facebook eftersom jag vet att det här beslutet är helt orimligt. Julius är döv, han har hörapparat till ena örat som han aldrig använder, men på det andra är han helt döv. Så det finns inget annat alternativ för oss än Klöverängen. Alltså, vi bor i Örebro kommun, och det finns en teckenspråkig förskola med teckenspråkig miljö.

Och idag fick jag ett nytt mail där det står att man letar efter en annan förskola där det finns personal som kan teckenspråk, vi återkommer med besked. Men det är inte samma sak! En förskola för hörande barn där en personal kan teckenspråk är helt ointressant för oss. Jag vill att han ska vara bland teckenspråkiga, det är två helt olika saker.

Hur kändes det?

– Ja, jag blev mest chockad. Jag har ju hört att det pratats om att vissa inte fått plats men att det verkligen var så! Det är helt ofattbart. Det är ju ett brott mot alla rättigheter som Julius har, ett brott mot  barnkonventionen, konventionen för personer med funktionsnedsättning, ja allt! Får man ens göra så här? Jag tvivlar på det.

Så vad ska du göra nu?

– Jag kommer naturligtvis överklaga, men som jag har förstått det så brukar inte det hjälpa. Jag vet att det finns andra barn som också blivit nekade plats, barn som är födda samma år och några äldre. De har överklagat besluten utan att det gett något. Och dem har jag såklart kontaktat. Trots det kommer jag såklart att överklaga och min plan just nu är att ta reda på mer om det här. Jag accepterar naturligtvis inte det här beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet