Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det känns som att jag slösar bort tre år, säger James Rehn. (Teckenspråk och svenskt tal finns) Foto: Antonia Rodrigues da Silva/SVT

James fick inte gå sin drömutbildning – färre än fyra sökande

Publicerad

Varför finns en gräns på fyra sökande för att ett gymnasieprogram på RGD/RGH ska starta? Det diskuteras i veckans avsnitt av 15 minuter på teckenspråk.

James Rehn ville gå på frisörprogrammet på Riksgymnasiet för döva och hörselskadade (RGD/RGH) i Örebro. Men eftersom det fanns för få sökande kunde programmet inte starta.

– När jag fick veta att jag hade kommit in på barn- och fritidsprogrammet så kände jag ånger och besvikelse. Jag kände mig inte alls glad.

15 minuter på Teckenspråk

Föreslår blandade grupper

Han föreslår att man skulle kunna skapa en kombinerad grupp med hörselskadade eller hörande elever, ifall det finns för få döva elever.

– Någon lösning borde det finnas, till exempel att man kan använda teckenspråkstolkar, tycker James Rehn.

Se en av Riksgymnasiets rektorer, Jörel Bergström, svara i videoklippet på varför de har en gräns på fyra sökande för att ett program ska starta, och hur de resonerar kring olika lösningar.

I videoklippet ser du även kritik från Sveriges dövas ungdomsförbund (SDUF) om varför skolledningen inte prioriterar den här frågan högre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15 minuter på Teckenspråk

Mer i ämnet