”Jämlikhet och tillgänglighet för alla”

Publicerad

Lolo Danielsson sitter i styrelsen för European Union of the Deaf (EUD). Nyhetstecken frågade henne bland annat vilka frågor EUD anser är de viktigaste i EU-valet.

Louise ”Lolo” Danielsson valdes till ledamot i EUD 2013. Hon bor i Stockholm. Hennes mål med EUD är att fokusera på döv utbildning och göra EUD till en plats där alla döva kan få tillgång till information om utbildning, kommunikation, sysselsättning och mer.

Fakta EUD:

Visa

European Union of the Deaf (EUD) är en ideell icke-statlig organisation (ENGO), vars medlemmar består av döva personer(NAD). Det är den enda överstatliga organisationen som representerar döva på europeisk nivå och är en av de få enskilda organisationerna som representerar föreningar från samtliga 28 EU-medlemsstater, förutom Efta-länderna: Island, Norge och Schweiz. EUD syftar till att upprätta och upprätthålla dialog på EU-nivå med institutioner och tjänstemän i samråd och samarbete med sina medlemmar. EUD är medlem av European Disability Forum (EDF) och är en regionalt samarbetsmedlem i döva världsförbundet för att ta itu med frågor av global betydelse och har också deltagande status med Europarådet (CoE ).

EUD är mottagare av ett bidrag från generaldirektoratet för sysselsättning, sociala frågor och inkludering , från Europeiska kommissionen.

Det är EUD:s vision att döva över hela Europa har jämlikhet i både offentliga och privata aspekter av livet. Dess huvudsyfte som den vill ha uppnått är: erkännande av rätten att använda ett inhemskt teckenspråk, bemyndigande genom kommunikation och information samt jämställdhet inom utbildning och sysselsättning.

Källa: EDU

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019 - teckenspråk

Mer i ämnet