Foto: TT

Jämnt mellan blocken före krisen

Uppdaterad
Publicerad

Undersökningen är gjord 25 november-3 december och 1 250 personer fick svara på frågan: ”Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?”

Läget mellan de båda blocken var helt jämnt i den mätning som Demoskop gjorde för Expressen under perioden 25 nov-3 dec, det vill säga precis innan budgetkrisen gick in i sitt akuta skede.                                                                

Båda blocken fick 41,7 procent av väljarnas stöd. Moderaterna har ökat något medan Socialdemokraterna backat. Moderaterna får 26,1 procent och Socialdemokraterna 27,3. Sverigedemokraterna är tredje största parti med 13,5 procent.                                       

– Att vi kan se en opinionsförlust på regeringssidan är inte så förvånande. Det är ofta så att regeringsmakten får betala ett opinionspris, säger Peter Santesson, chef för Demoskop, till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Extra val teckenspråk

Mer i ämnet