Alliansen vill ha regelverk innan valet

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen vill ha tydlighet kring hur statsministern ska utses och ett regelverk för hur den konstellation som blir störst i riksdagen ska kunna genomföra sin ekonomiska politik.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver partiledarna för C, FP, KD och Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra att ”detta är helt centrala frågor för hur Sverige ska kunna regeras och tycker att väljarna förtjänar tydliga besked redan inför extravalet den 22 mars”. De skriver att de sträcker ut en hand till de rödgröna partierna för att gemensamt hitta långsiktiga lösningar.

Alliansen vill göra upp över blockgränsen innan valet för att det ska bli möjligt för minoritetsregeringar att fungera, och menar att de förändringar som krävs kan göras i riksdagsordningen, antingen genom lagstiftning eller överenskommelser. Man vill också diskutera hur röstningsreglerna i riksdagen fungerar och vill att det budgetalternativ som har det starkaste stödet i riksdagen faktiskt blir det som beslutas.

Alliansen fortsätter dock att kritisera statsminister Stefan Löfven och S-MP-regeringen, och tycker inte att den har tagit ansvar för det parlamentariska läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Extra val teckenspråk

Mer i ämnet