Foto: Henrik Montgomery / TT

Jonas Sjöstedt (V): Reformerna ska tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

”Reformer” var ledordet när Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på tisdagskvällen talade under Almedalsveckan i Visby.

Sjöstedt inledde sitt tal med att prata om Almedalen och vad evenemanget enligt honom bör och inte bör representera. Han vill varken att det ska vara något som ”vanligt folk känner sig främmande inför” eller en plats där nazister ska ha rätt att hota tryggheten.

Sjöstedt uppgav också att Vänsterpartiet vill ha en snabb översyn av ordningslagen och lagen om hets mot folkgrupp.

Almedalen 2019 – teckenspråk

– Vi kan inte ha en situation där nazister är ett hot mot andra människors säkerhet och i praktiken begränsar andra människors yttrandefrihet.

Reformer i fokus

Investeringar för jämlikhet och reformer för barnen var i fokus, liksom partiets nya satsning på kollektivtrafiken.

– Inget barns sommarlov ska stå och falla med ett busskort, sa Sjöstedt.

Sjöstedt talade också om reformer som Vänsterpartiet fick igenom under förra mandatperioden: Mer pengar för kommunerna att ordna sommarlovsaktiviteter, glasögonbidrag, gratis bussresor på sommarlovet, gratis simundervisning för 6-åringar och höjt underhållstöd för ensamstående föräldrar.

Reformer som togs bort efter det senaste valet.

– Så fort de fick chansen rök bussresorna, simundervisningen och sommarlovsstödet. I stället sänktes skatten för de rikaste.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2019 – teckenspråk

Mer i ämnet