Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommuner vill se statligt ansvar för avhoppare Foto: Emmanuel Royer/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kommuner vill se statligt ansvar för avhoppare

Uppdaterad
Publicerad

Stödet till gängkriminella som vill hoppa av varierar stort i landet. Flera av de kommuner som haft flest skjutningar de senaste åren saknar organiserad avhopparverksamhet, och många kommuner vill att staten ska ta ett större ansvar.

SVT har kontaktat de 21 kommuner som har haft flest skjutningar sedan 2018 och frågat vilken typ av stöd som erbjuds gängkriminella som vill hoppa av. Svaren vi fått visar att skillnaderna i landet är stora.

I storstäderna finns sen flera år tillbaka sådana strukturer – men en tredjedel av de tillfrågade kommunerna säger att de saknar strategier för att hjälpa avhoppare.

En majoritet av kommunerna som SVT har varit i kontakt med säger att de önskar nationell styrning, för att exempelvis göra det lättare att flytta en avhoppare till en annan kommun.

– Jag tror att man måste samverka med andra precis som de kriminella gör, de går ju över kommungränserna, säger Anen Makboul, brottsförebyggande samordnare i Haninge kommun.

SVT skickade ut en enkät till de 21 kommuner där det sedan 2018 har varit 15 skjutningar eller fler. Kommunerna fick svara på ett antal frågor om deras stöd och hjälp till kriminella avhoppare. Alla 21 kommuner har deltagit i enkäten.

Kommunernas avhopparstöd

På svaret om kommunen erbjuder avhopparstöd har en majoritet svarat att de gör det. Svaren om hur stödet ser ut varierar dock stort. Vår tolkning är att minst sju kommuner inte har en specifik verksamhet, utan erbjuder hjälp inom den ordinarie socialtjänsten.

Dessa kommuner är:

Västerås

Borås 

Kristianstad

Jönköping

Halmstad

Landskrona

Gävle 

Några av nämnda kommuner har påbörjat arbetet med att utveckla stödet för avhoppare.

Nationellt avhopparprogram

Vi ställde också frågan ”hade ni önskat att det infördes ett nationellt avhopparprogram? Motivera gärna varför/varför inte”.

15 av 21 kommuner svarar att de önskar att avhopparverksamheten samordnades genom någon form av nationellt program. Detta för att exempelvis lättare kunna flytta en avhoppare till en annan kommun. Två kommuner är tveksamma till ett nationellt program, fyra kommuner har inte svarat på frågan.

De 21 kommuner som har haft flest skjutningar 2018 – augusti 2021:

Stockholm: 198 st

Malmö: 112 st

Göteborg: 93 st

Uppsala: 72 st

Södertälje: 39 st

Botkyrka: 34 st

Västerås: 34 st

Eskilstuna: 27 st

Helsingborg: 27 st

Huddinge: 26 st

Sigtuna: 24 st

Örebro: 20 st

Järfälla: 19 st

Kristianstad: 18 st

Jönköping: 18 st

Haninge: 17 st

Halmstad: 17 st

Landskrona: 15 st

Borås: 15 st

Norrköping: 15 st

Linköping: 15 st

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.