Foto: AP

Kurdiska styrkorna säger ja till eldupphör

Uppdaterad
Publicerad

USA och Turkiet har kommit överens om ett turkiskt eldupphör i nordöstra Syrien. Det uppger USA:s vicepresident Mike Pence, enligt Reuters.

Efter ett möte i går mellan Pence och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelade Pence att man nått en överenskommelse om att Turkiet ska pausa sin offensiv under fem dagar.  

De kurdiskledda styrkorna ska då dra sig tillbaka från området med hjälp av USA. På Twitter tackar USA:s president Trump president Erdogan och säger att ”miljoner liv kommer att räddas”.

Turkiets offensiv i Syrien – Teckenspråk

Kurdiskt ja till eldupphör           

De kurdiska styrkorna säger ja till eldupphör i norra Syrien, uppger den kurdledda alliansen SDF:s högste befälhavare, enligt Reuters.

Enligt honom gäller överenskommelsen området mellan orterna Ras al-Ayn och Tal Abyad.                                       

Han nämner dock inget om ett möjligt tillbakadragande av styrkor, vilket är Turkiets villkor för att offensiven inte ska återupptas efter eldupphöret, skriver TT. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiets offensiv i Syrien – Teckenspråk

Mer i ämnet