Foto: TT

Lagrådet säger ja till amorteringskrav

Publicerad

Lagrådet har inga större invändningar mot regeringens förslag till ny lag om amorteringstvång på bostadslån. Lagrådet har granskat om lagen strider mot regeringsformen och har kommit fram till att så inte är fallet.

Enligt Lagrådets yttrande ska lagen om amorteringskrav träda i kraft den 1 maj 2016. Rådet föreslår också att lagparagrafen blir tydligare så att det framgår att de nya amorteringsreglerna bara gäller lån tagna efter det datumet.

I förra veckan sa Per Bolund också att han kommer att bjuda in till samtal med oppositionen om bland annat ränteavdragen, vilka nu väntas komma på dagordningen efter Lagrådets beslut.

I våras stoppades amorteringskravet från Finansinspektionen av juridiska skäl. Dessförinnan närmast skenade bostadsmarknaden när köpare och säljare ville hinna göra affär innan bostadsutgiften skulle stiga när en del av lånen behövde betalas av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.