Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson Lars Adaktusson. Foto: Fredrik Persson/TT

Lars Adaktusson (KD) röstade emot aborträtt 22 gånger i EU

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson Lars Adaktusson röstade emot abort 22 gånger i Europaparlamentet 2014-2018. Det visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort.

Lars Adaktusson satt i Europaparlamentet mellan 2014 2018. Under den tiden röstade han flera gånger emot kvinnors aborträtt, både i Europa och globalt, visar granskningen som Dagens Nyheter gjort.                  

Vid 28 tillfällen då EU-parlamentarikerna tyckt till om aborträtten, röstade han nej 22 gånger, ja fyra gånger och nedlagd röst två gånger.         

Det har i merparten av gångerna varit emot övriga partiers linjer, även KD:s. Adaktusson svarar i ett mejl till DN att han röstat som han gjort för att minska EU:s inflytande över andra länders sociala frågor.

”Finns anledning till självkritik”

”Det kan tyckas märkligt att man som parlamentariker röstar mot förslag som kan vara både viktiga och rätt i sak. Men det händer emellanåt och det är väsentligt för att motverka de krafter som konsekvent arbetar för att EU ska växa och lägga under sig mer makt”, skriver han till tidningen.

Han skrev även sent på tisdagskvällen på sin Facebook:

”När detta är sagt finns det självfallet också anledning till självkritik. I retrospektiv är det lätt att tänka att jag exempelvis borde ha avstått istället för att rösta emot i något eller några fall. Men min intention har varit att stå upp för partiets politik, så som jag tolkat den i varje enskild situation.”

I de länder där abort är tillåtet av socioekonomiska skäl så är det också tillåtet om kvinnans liv eller hälsa riskeras, samt i fall av våldtäkt/incest och vid allvarliga fosterskador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.