I början av år 2017 kom omkring 50.000 paket per dag till Postnords terminal vid Arlanda. Under året har alltså den siffran trefaldigats. Foto: TT

Lavinartad ökning av nätköp från Kina

Publicerad

Tullverket hinner inte med den kraftigt ökade importen av paket från Kina. Dagens system för hantering av tull och moms fungerar inte och nu måste det till nya regler, säger Tullverket till SVT Nyheter.

Förra året exploderade e-handeln med Kina och varje dag strömmar det in 150.000 paket till Postnords anläggning vid Arlanda flygplats, varav 120.000 paket kommer från Kina.

Få känner sannolikt till att de ska betala moms, även på de allra billigaste varorna de köper. Knappast någon hör av sig till Tullverket för att betala momsen.

I början av år 2017 kom omkring 50.000 paket per dag till Postnords terminal vid Arlanda. Under året har alltså den siffran trefaldigats. Hos Tullverket har det däremot inte skett någon förändring i rutinerna för hur momsen ska betalas.

Nätshoppare måste skicka brev till Tullverket

Åsa Willcox, som är avdelningschef och ansvarig för den avdelning som bevakar dessa frågor för Tullverkets räkning, förklarar hur du ska gå till väga för att följa lagens krav för att betala momsen.

– Man får skriva ett brev och skicka med de handlingar man har, som kvitton eller en faktura till Tullverket. Sedan diarieför vi brevet och sänder ut en tullräkning, säger hon.

Här är tre faktorer som gör att Kina-sajterna är så billiga

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

POST FRÅN KINA - teckenspråk

Mer i ämnet