Foto: TT

Postnord inför avgift på paket från Kina

Publicerad

Postnord inför en avgift på 125 kronor per paket från Kina, uppger Breakit. Ett hårt slag mot de som har vant sig vid att shoppa billigt.

Många som vill köpa billiga varor vänder sig till kinesiska sajter som Wish, Alibaba och Ali express. Enligt Postnord kommer omkring 120.000 paket från Kina till Arlanda  varje dag. Men nu kan bolaget sätta stopp för det. Postnord ska nämligen införa en avgift på 125 kronor per paket från Kina, uppger Breakit.

Postnord och Tullverket överens

Tullverket och Postnord har varit oense om vem som har ansvaret för att ta in moms från leveranser. Men igår kom de överens om att Postnord ska säkerställa att moms tas ut.

Oenigheten mellan Postnord och Tullverket har lett till att staten har gått miste om upp emot en miljard kronor i uteblivna skattepengar varje år.

Dyrare och längre leveranstid

Den nya hanteringen av paket betyder att den som köper en vara från Kina kommer att behöva betala både moms och administrationsavgift, även om det som har köpts kostar så lite som tio kronor.

– Det kommer att bli avsevärt dyrare för de som handlar, säger Thomas Backteman.

Den nya hanteringen kommer dessutom att göra att leveranstiderna blir mycket längre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

POST FRÅN KINA - teckenspråk

Mer i ämnet