Foto: TT

M, KD och C har kontaktats av Cambridge Analytica

Uppdaterad
Publicerad

Tre riksdagspartier medger till SVT att de kontaktats av det kontroversiella företaget Cambridge Analytica.

”Men vi har tackat nej till både samarbete och att köpa deras tjänster”, skriver Moderaternas kommunikationschef Hampus Knutsson till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har frågat alla riksdagspartierna om de haft kontakt med Cambridge Analytica, ett företag som bland annat samlar in stora mängder kunddata från sociala medie-företaget Facebook, information som använts i brexitkampanjen och USA-valet.

Fem partier svarar att de inte haft någon kontakt med bolaget. Men Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet har kontaktats av dem.

Cambridge Analytica och Facebook – Teckenspråk

”Företaget kontaktade oss, men vi tackade nej till deras tjänster”, skriver Centerpartiets kommunikationschef Ola Spännar i ett mail.

M: Vi tackade nej

”Vi har blivit kontaktade men har varken köpt tjänster eller inlett samarbete”, skriver Kristdemokraternas kommunikationschef Mia Widell till SVT.

Moderaternas kommunikationschef Hampus Knutsson svarar inledningsvis inte på SVT:s fråga om de haft någon kontakt med Cambridge Analytica, men återkommer under förmiddagen:

”Företaget har tagit kontakt med oss men vi har tackat nej till både samarbete och att köpa deras tjänster”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cambridge Analytica och Facebook – Teckenspråk

Mer i ämnet