Foto: TT

Macron spås vinna andra omgången

Publicerad

Enligt en opinionsundersökning från Ipsos kommer Emmanuel Macron att vinna presidentvalets andra omgång stort. Han spås få 62 procent av rösterna medan Le Pen får 38 procent.

Mats Karlsson, direktör för Utrikespolitiska institutet, tror att en seger för Macron skulle leda till att Europa stabiliseras.

– Det är möjligt att Europa nu är tillbaka på spelplanen som en stark kraft, säger han.

Sämre utgångsläge för Le Pen

Marine Le Pen vill att Frankrike ska lämna EU, vilket ger henne ett sämre utgångsläge i andra omgången, enligt journalisten och författaren Bim Clinell.

– 70 procent av befolkningen stöder EU och då går det inte att rösta på Marine Le Pen. EU-projektet och globaliseringen har ett väldigt starkt stöd hos fransmännen.

Mats Karlsson påminner om att Frankrike håller parlamentsval i juni, och att Marine Le Pen är en faktor att räkna med i fransk politik.

– Det är andra gången i landets historia som vi har högernationalister i andra presidentvalsomgången  hennes pappa och hon själv  så detta är inte en kraft som är uträknad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.