Biet, som räknas vara världens största, är närmare fyra centimeter långt och kan ha ett vingspann på mäktiga sex centimeter. Foto: Clay Bolt

Makalösa upptäkten – jätteinsekten hittad efter 38 år

Publicerad

Det är hela 38 år sedan världens största bi-art senast skådades. Men en grupp biologer har nu hittat en levande bjässe på en avlägsen ö i Indonesien.

Fotografen Clay Bolt förevigade ögonblicket:

– När jag kikade in i boet och såg hur det här fantastiska djuret liksom kollade tillbaka mot mig var det otroligt. Jag kunde knappt tro att det var sant, säger han till SVT Nyheter.

Trots sin storlek är det 38 år sedan någon sett den gigantiska bi-arten, ”Wallace's giant bee”, surra runt.

Clay Bolt beskriver sig själv en riktig insektsnörd och berättar att han och hans kollega lagt år av planering för att resa till den avlägsna ön i Indonesien. Men väl där dröjde det bara sex dagar innan de hittade det bi som forskare länge befarat var utrotat.

Biet, som räknas vara världens största, är närmare fyra centimeter långt och kan ha ett vingspann på mäktiga sex centimeter.

Biet, som räknas vara världens största, är närmare fyra centimeter långt och kan ha ett vingspann på mäktiga sex centimeter. Foto: Clay Bolt

FAKTA: MEGACHILE PLUTO  VÄRLDENS STÖRSTA BI

Visa

Megachile pluto är en art i insektsordningen steklar som tillhör bifamiljen. Arten anses som världens största bi, honorna kan nå en längd på nära 40 millimeter och ha ett vingspann på 63 millimeter. Hanarna blir inte lika stora men når ändå en betydande storlek.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer